آرتروز زانو
آرتروز زانو ؟ اولین علامت و تشخیص آرتروز زانو درد چیست؟ درمان آرتروز زانو چیست ؟ تمامی افرادی که دچار آرتروز زانو شده اند و به دنبال بهترین پزشک ارتوپد برای درمان آرتروز زانو هستند می توانند به راحتی با شماره لینک شده در زیر جهت نوبت و مشاوره از آقای دکتر مجید قربان زاده تماس حاصل فرمایید.
درد زانو یکی از مشکلات شایع بهداشتی درمانی جوامع بشری است که اغلب در سنین بالای ۴۵ سال آغاز شده و مانع فعالیت روزمره، شغل، مسافرت، تفریح و ورزش می گردد.
زانو بزرگترین مفصل بدن است که از سه استخوان ران، ساق و کشکک تشکیل شده است و به عنوان یک لوله عمل میکند و عضروف انتهای آن توسط کپسول مفصلی احاطه شده است.
آرتروز یک بیماری مفصلی است که در آن غضروف مفصلی آسیب دیده و تخریب میشود.
در سن چهل سالگی تقریبا اکثر افراد جامعه تغییرات آرتروز را در مفاصل خود دارند، ولی بیشتر آنها علامت خاصی احساس نمی کنند.
بیماری آرتروز شروعی تدریجی و سیری پیشرونده دارد. مهمترین حادثه در آرتروز زانو، تخریب و نازک شدن غضروف پوشاننده استخوان و کاهش فضای مفصلی است و معمولاً در سنین بالاتر از ۳۵ الی ۴۰ سال خود را نشان می دهد.
اولین علامت و تشخیص آرتروز زانو درد چیست؟
اولین علامت آرتروز زانو درد، مفصل زانو است.
این درد با فعالیت بدنی برطرف شده و با استراحت بهتر می شود.
هنگام بیدار شدن از خواب بیمار احساس می کند مفاصل او سفت شده اند و پس از ۵ تا ۱۰ دقیقه این حالت از بین می رود.
با پیشرفت بیماری آرتروز به مرور زمان دامنه حرکات زانو کم و کمتر شده و ممکن است مفصل خشک و بی حرکت شود
گاهی به دنبال این آرتروز یک کیست در پشت زانو تشکیل میشود و اندازه آن بزرگتر از یک نارنگی است که برداشتن آن ضروری نیست.
همچنین برخی مواقع صدای شکستگی از مفصل زانو به گوش میرسد.
به طور کلی شایع ترین علائم آرتروز زانو شامل موارد زیر هست:
- درد هنگام حرکت زانو
- خشکی زانو
- صدا دادن زانو
- بزرگ شدن مفصل زانو
- ورم زانو
- حساسیت به لمس و فشار
همچین علائم احتمالی و کمتر شایع آرتروز زانو شامل:
- خالی کردن زانو
- محدودیت حرکت
- تحلیل رفتن عضلات اطراف زانو
- حالت خم شده زانو
آرتروز یک بی بیماری پیشرونده و مزمن است و بهبودی قطعی ندارد ولی درمان های زیر بسیار برای بهبود آرتروز زانو مفید می باشد.
علت آرتروز زانو
هنوز علت دقیق ابتلا به آرتروز زانو مشخص نیست اما محتمل است زمانی که بدن قادر به ترمیم بافت مفصلی به روش معمول خود نباشد آرتروز زانو بوجود میآید.
در برخی موارد داشتن سابقه ژنتیکی در ابتلا به این بیماری موثر است، در این حالت فرد می تواند در 20 سالگی نیز به آرتروز مبتلا شود.
جراحی، آسیب دیدگی و استفاده زیاد از مفاصل هم میتواند ترمیم مفصل را به تعویق بیندازد.
همچنین چاقی نیز احتمال ابتلا به این بیماری را بالا میبرد.
تشخیص آرتروز زانو توسط عکس رادیولوژی، ام آر آی، آزمایش خون و آزمایش مایع مفصلی صورت میگیرد.
درمان آرتروز زانو چیست ؟
تغییر در روش زندگی
مهمترین این تغییرات شامل کاهش وزن است.
بسیاری از افراد البته نه همه کسانی که استئوآرتریت زانو دارند، چاق هستند و این وزن زیاد موجب می شود فشار بیشتری به زانو وارد شده که نتیجه آن افزایش شدت درد و پیشرفت بیماری است.
گاهی اوقات کاهش فقط چند کیلوگرم وزن می تواند درد زانو را تا حد زیادی کاهش داده و کارآیی آن را افزایش دهد. بیمار باید تا حد امکان از دو زانو و چهار زانو نشستن اجتناب کرده و تا حد امکان برای نشستن از صندلی و برای خوابیدن از تخت خواب استفاده کند.
توالت های سنتی فشار زیادی را به مفصل زانو وارد می کنند. به بیماران توصیه میشود تا از توالتهای به اصطلاح فرنگی استفاده کنند.
استفاده از پله برای این بیماران مناسب نیست و راه پیمایی بر روی زمین های سراشیبی یا سربالایی مشکل بیمار را بیشتر می کند.
نوع ورزش هایی که بیمار انجام می دهد مهم است. بیمار باید از ورزش هایی که شامل دویدن و جهیدن هستند اجتناب کند. شنا و دوچرخه سواری و ورزش های مناسبی برای استئوآرتریت زانو هستند.
کمک به خود :
یکی از بهترین روشهای معالجه و درمان بیماری تغییر روش زندگی است. در ادامه، توصیه هایی برای مبتلایان به آرتروز زانو داده می شود که این بیماران باید از آن تبعیت کنند:
- از انجام حرکات شدید، ناگهانی و غیر معمول زانو خودداری کنید.
- افراد مسن باید از نشستن در وضعیت هایی که نیاز به خم کردن زانو دارد مثل چهار زانو و دو زانو نشستن خودداری کنند. به این افراد توصیه می شود حد الامکان روی زانو ننشینند و برای نشستن از مبل یا صندلی راحتی استفاده کنند. همچنین بهتر است از دستشویی های فرنگی استفاده نمایند.
- پیاده روی روزانه در حدی انجام شود که بعد از آن دچار درد زانو نشوند. همچنین حدالامکان کمتر از پلکان بالا و پایین بروند. استفاده از سطوح شیب دار به جای پلکان به همه افراد به ویژه مبتلایان به درد زانو توصیه می شود.
- در مواردی که آرتروز بسیار پیشرفت کرده باشد، بیماران مبتلا باید پشت میز نماز بخوانند، به این ترتیب که هنگام سجده روی صندلی بنشینند و پیشانی خود را روی میزی که مهر روی آن است قرار دهند.
- پوشیدن کفش ها،صندل ها و دمپایی هایی که کف لغزنده دارند خودداری شود. همچنین از پوشیدن کفش های سفت و خشک اجتناب کنند. این کفش ها مانع حرکت طبیعی مچ پا می شود و زانوها را در معرض فشار ثانویه و شدید قرار میدهد.
- ممکن است تغییر ناگهانی فعالیت روزانه به زانو آسیب برساند لذا بهتر است این تغییرات یکباره صورت نگیرد
نرمش
نرمش جزء بسیار مهمی در درمان است. نرمش می تواند دامنه حرکات زانو را افزایش داده و عضلات اطراف زانو را تقویت کند.
برای نیل به این مقصود نرمش های طبی به بخصوصی طراحی شده اند که بیمار می تواند زیر نظر فیزیوتراپیست آنها را یاد گرفته و انجام دهد. این نرمش ها چند هدف عمده را دنبال می کنند.
در اولین مرحله سعی می شود تا دامنه حرکات زانو توسط نرمش های کششی افزایش یابد.
این نرمش ها سعی در افزایش قابلیت کش آمدن لیگامان ها و کپسول مفصلی و عضلات اطراف زانو دارند تا بدین وسیله دامنه حرکات زانو را افزایش دهند. در مرحله بعد با انجام نرمش های بخصوصی سعی در افزایش قدرت عضلات ران می شود.
با افزایش قدرت این عضلات بخصوص عضله چهار سر ران درد زانو تا حد زیادی تخفیف می یابد.
نرمش های متعددی در مراحل بعدی می توانند هماهنگی بین کارکرد اجزاء مختلف زانو را افزایش داده و بیمار را آماده انجام بهتر حرکات روزمره زندگی کنند.
تزریق prp
در این روش پزشک خون بیمار را در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده و پلاکتهای خون را جدا میکند و در ناحیه لازم به بیمار تزریق میکند.
تزریق ژل
در این روش پزشک در طول سه هفته سه بار مایع هیالورونیک اسید را به مفصل زانو تزریق میکند.
درمان دارویی
داروهای متعددی در کنترل درد این بیماران به کار برده می شوند.
ممکن است درد یک بیمار با داروهای خاصی کاهش یابد که این دارو برای بیمار دیگر موثر نباشد.
برای هر بیمار ممکن است داروهایی به کار رود که با داروهای بیمار دیگر ممکن است متفاوت باشد.
بر همین اساس تمامی افرادی که دچار آرتروز زانو شده اند، برای درمان این بیماری باید به پزشک و متخصص ارتوپد با تجربه نظیر آقای دکتر مجید قربان زاده مراجعه نماینند.
داروهای مورد استفاده برای درمان آرتروز زانو
مهمترین دسته دارویی که در کنترل این بیماری کاربرد دارد، داروهای ضد التهابی هستند. سردسته این داروها آسپرین است. بروفن، ایندومتاسین، دیکلوفناک، ناپروکسن، مفنامیک اسید، پیروکسیکام و سلکوکسیب در این دسته دارویی قرار می گیرند.
تاثیر این داروها کمابیش مانند یکدیگر است و میتوان آنها را جایگزین یکدیگر کرد.
البته این داروها ممکن است در عوارض جانبی قدری با یکدیگر متفاوت بوده و بعضی از آنها ممکن است در بعضی از بیماران تاثیر بیشتری داشته باشد. این داروها التهاب مفصل را کاهش داده و میتوانند در را تا حدود زیادی کاهش دهند. اما نیاز بیماران به این داروها متفاوت است. گاهی درد با مصرف مقدار کمی دارو از بین می رود و گاهی بیمار برای کاهش درد نیاز به مصرف مقدار زیادی از این داروها دارد.
عوارض مصرف داروهای مورد استفاده برای درمان آرتروز زانو
گرچه تعدادی از این داروها بدون نسخه پزشک برای بیمار قابل دسترس هستند ولی این داروها مانند هر داروی ممکن است برای بیمار عوارضی داشته باشند.
اگر این داروها به طور مستمر استفاده شوند بعد از مدتی تاثیر آنها کم می شود. همچنین این داروها ممکن است با بعضی دیگر از داروها به طور مثال با داروهایی که برای رقیق کردن خون از آنها استفاده می شود تداخل داشته باشند. گلوکوزآمین و کندروآیتین سولفات از دسته مکمل های خوراکی هستند و ممکن است در کاهش درد این بیماران موثر باشند.
مواد موثر این داروها که همنام خود دارو هستند در مواقع مولکول های بزرگی بوده که به طور طبیعی در غضروف مفصلی وجود دارند.
این داروها ممکن است از منابع حیوانی تهیه شده و یا به صورت صنعتی ساخته شوند تاثیر این داروها بیشتر در مراحل ابتدایی استئوآرتریت است.
گرچه این ها مواد طبیعی هستند و در دسته مکمل های غذایی قرار می گیرند ولی استفاده از آن ها ممکن است با بروز عوارضی مثل سردرد، تهوع، استفراغ و ضایعات پوستی همراه باشد.
هیالورنیک اسید از دیگر دارو های مورد استفاده است که معمولا به صورت تزریق داخل مفصلی از آن استفاده می شود.
درمان جراحی
اگر درد استئوآرتریت درمان های غیر جراحی ذکر شده پاسخ ندهد پزشک و متخصص ارتوپد ممکن است تصمیم به استفاده از درمانهای جراحی بگیرد این درمان ها عبارتند از :
آرتروسکوپی :
استفاده از آرتروسکوپی که در آن لوله های باریکی به داخل مفصل زانو فرستاده میشود و از طریق آن ها داخل زانو دیده شده و در صورت لزوم پزشک و متخصص ارتوپد از طریق آن میتوانند اقدامات درمانی را در زانو انجام دهد.
استئوتومی زانو :
در این روش قسمت بالایی استخوان درشت نی و گاهی قسمت پایینی استخوان ران به توسط پزشک در اتاق عمل شکسته شده و استخوانها در وضعیت جدیدی در کنار هم قرار می گیرند تا امتداد استخوان ها و امتداد مفصل زانو تصحیح شود.
تعویض مفصل :
تعویض مفصل زانو در موارد تخریب شدید مفصلی انجام میشود.
در این نوع عمل جراحی قسمتهایی از استخوان سطح مفصلی زانو برداشته شده و با قسمت های مصنوعی جایگزین میشوند.
تغذیه مناسب، کلید اصلی جلوگیری از انواع بیماری ها از جمله آرتروز است.
اولین مرحله اصلی در درمان آرتروز رساندن وزن به حد ایده آل می باشد. وزن اضافی باعث ایجاد فشار بر روی مفاصل و در نتیجه عوارض آرتروز میگردد.
مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات تازه، ماهی آزاد، دانهها و غلات سبوسدار توصیه میشود. آجیل، دانههای خوراکی و ماهی باعث کاهش التهاب مفاصل یا آرتروز می شوند.
مصرف چربیهای اشباع، روغن های هیدروژنه یا جامد، غذاهای پر چرب و سرخ کرده و شکر توصیه نمیشود، چرا که این مواد غذایی باعث ایجاد اسیدیته بالای محیط داخلی مفاصل شده و در این حالت موجب درد بیشتری در مفاصل و در نتیجه التهاب آنها میشود.
همچنین غذاهایی که موجب تورم و آب آوردگی می شوند، شامل مواردی از جمله :
- گندم سیاه.
- لبنیات.
- کلیه چربی های حیوانی.
- مغزها و آجیل ها.
- دانه های روغنی و کره حاصل از دانههای روغنی( بهتر است با احتیاط و برنامهریزی مصرف شوند).
استفاده از عصا :
در آرتروز مفاصل، به ویژه پاها که اندام تحمل کننده وزن هستند، اضافه وزن و چاقی یک عامل نگرانکننده محسوب میشود.
لذا در کاهش وزن باید اقدام جدی صورت گیرد. استفاده از عصا باعث می شود ۲۰ الی ۳۰ درصد وزن بدن از زانو برداشته شود و یک کارکرد پیشگیرانه دارد و جلوی پیشرفت آرتروز را در می گیرد.
لازم است در هنگام استفاده از عصا آن را به دست مقابل اندامی که دچار درد و ناراحتی است داد.
فیزیوتراپی :
فیزیوتراپی سبب جلوگیری یا معالجه محدودیت حرکتی و تقویت عضلات اطراف مفصل میشود. با تقویت عضلات، مفصل ثبات بیشتری پیدا کرده و مشکلات بیمار کمتر میشود.
آیا آرتروز زانو درمان قطعی دارد؟
یکی از بیماری ها و آسیب هایی که ممکن است در سایر اندام های حرکتی و مفاصل به وجود آید آرتروز می باشد که معمولاً بر اثر افزایش سن و فرسایش بسیار زیاد مفاصل فرد با آرتروز مواجه میشود.
اغلب افراد آرتروز را در ناحیه زانوها تجربه می کنند که این ساییدگی می تواند با از بین بردن غضروف و مفصلی منجر به قرار گرفتن استخوان ها بر روی یکدیگر شده و سایش مداوم آنها درد طاقت فرسایی را ایجاد می کند.
امروزه پزشکان و متخصصان بر این باورند که تا حد زیادی می توانند از بروز آرتروز جلوگیری کرده و این مراقبت ها باید از سنین نوجوانی آغاز شود، اما زمانی که آرتروز در سنین میانسالی اتفاق می افتد پزشکان روش های درمانی موثر را پیش روی افراد قرار می دهند تا با حفظ سلامت اندام های حرکتی از سایر آسیب های جسمانی جلوگیری نمایند.
آرتروز زانو منجر به محدود شدن دامنه حرکتی افراد میشود و به مرور زمان عملکرد سایر عضلات و مفاصل نیز تحلیل رفته و افراد ممکن است توانایی حرکت درست و حتی راه رفتن طبیعی را نداشته باشند، به همین دلیل است که پزشکان به محض ایجاد آسیب و تخریب مفاصل سعی دارند تا بهترین راه حل را برای آنها فراهم کرده تا بتوانند سلامت عضو مربوطه را بازگردانند.
پیشرفت علم و وجود روش های درمانی تخصصی باعث شده تا پزشکان بتوانند بهترین و مطمئن ترین روش های درمانی را پیش روی افراد قرار دهند، با این حال پزشکان برای درمان قطعی آرتروز سعی دارند تا مفاصل آسیب دیده را از میان استخوان ها پاکسازی کرده و با قرار دادن مفصلی مصنوعی روند عادی حرکت را برای افراد فراهم می سازند.
اما باید بدانید که تمامی غضروف ها و مفاصل در سطح بدن در معرض آسیب قرار می گیرند و از دلایل اصلی آن می توان به شکستگی، عفونت، افزایش وزن و یا تغییر در ساختار بدن اشاره کرد.
زمانی که آرتروز زانو به هر دلیلی اتفاق بیفتد فرد ممکن است تورم، التهاب و خشکی مفصل را تجربه کند و پزشکان به دنبال این علائم بهترین و موثرترین روش درمان را پیش روی افراد قرار خواهند داد.
با این حال باید بدانید که امروزه درمان قطعی و کاربردی برای آسیب ها و مشکلات مفصلی و انواع آرتروز فراهم است که می توانید به راحتی تحت نظر متخصصان از این امکانات درمانی استفاده کنید و همواره سلامت افراد در کنار عملکرد درست سایر اندام های حرکتی حفظ خواهد شد.
اما زمانی که صحبت از درمان قطعی آرتروز زانو میشود این مسئله باید در نظر گرفته شود که میزان آسیب ها در چه سطحی است و وضعیت جسمانی نیز ارزیابی میشود، اگر پزشکان بتوانند درمان های مناسب را برای آرتروز زانو در نظر بگیرند ابتدا این مسئله مطرح میشود که آیا روند درمان به درستی طی میشود یا خیر.
پزشکان با توجه به وضعیت بیمار بهترین روش های درمانی را پیش روی آنها قرار می دهند و معمولا افراد جوانتر تحت جراحی قرار نمی گیرند و با دارو درمانی و سایر روش های اصلاحی این عارضه بهبود خواهد یافت،
اما در سنین بالاتر و زمانی که بدن توانایی ترمیم ندارد پزشکان از انواع جراحی استفاده کرده و سعی دارند بهترین گزینه را جایگزین مفصل زانو کنند به این واسطه سایر اندام های حرکتی از تخریب و فرسایش و فشار بیشتر محفوظ می مانند و عملکرد مفصل زانو باز می گردد.
بهترین متخصص ارتوپد در تهران
دکتر مجید قربان زاده پزشک و متخصص در زمینه ارتوپد بسیار به نکات تغذیه ایی در غضرف سازی و درد مفاصل اشاره کرده است. بر همین اساس این امر را یکی از راهکار های جلوگیری از مشکلات جدی در آینده می شمارد. برای دریافت مشاوره و نوبت جهت ویزیت توسط دکتر مجید قربان زاده می توانید در این روزهای کرونایی از طریق سایت به صورت آنلاین اقدام نمایید.
———————————————————–
راه های ارتباطی با دکتر مجید قربان زاده
پیج اینستاگرام دکتر مجید قربان زاده
کانال آپارات دکتر مجید قربان زاده
کانال نماشا دکتر مجید قربان زاده
———————————————————–
آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو – آرتروز زانو
چه نوع غذاهایی باعث بدتر شدن آرتروز می شود؟
نمک، شکر سفید، چربی ها بخصوص غذاهای حاوی امگا 6، گوشت قرمز، شیر و لبنات حیوانی و الکل مضر هستند.
چه زمانی تزریق درون مفصلی توصیه می شه؟
در مواردی بیمار از درد بیش از حد مفصل مبتلا به آرتروز شکایت دارد و ممکن است در معاینه متوجه تورم مفصلی شود که در این صورت تزریق انجام می شود.
آرتروز زانو از چه سنی شروع می شود؟
ن ابتلا به آرتروز معمولاً از 40 سال به بعد است، اما در سنین جوانی در اثر آسیبدیدگی یا ژنتیک نیز امکان بروز آرتروز زانو وجود دارد.