
رباط صلیبی چیست؟
دسترسی سریع
رباط صلیبی چیست؟
رباط صلیبی چیست؟ پارگی رباط های صلیبی زانو چیست؟ برای درمان پارگی رباط های صلیبی باید چه اقداماتی را انجام داد؟ آرتروسکوپی چیست؟ آیا پارگی رباط صلیبی درد دارد؟ اتوگرافت چیست؟ مزایای استفاده از بافت آلوگرافت چیست؟ عوارض استفاده از بافت آلوگرافت چیست؟ علائم آسیب رباط های صلیبی زانو چیست؟
لیگامان یا رباط صلیبی
زانو از چهار رباط اصلی و مهم تشکیل شده اند که شامل رباط های طرفی داخلی، خارجی ، قدامی، خلفی می باشند.
رباط های صلیبی درون مفصل زانو به صورت مایل قرار گرفته است.
لیگامان صلیبی قدامی با لیگامان مایل داخلی هم جهت هستند. که وظیفه ی آن کنترل حرکت زانو به داخل و حرکت ساق پا به جلو را بر عهده دارد.
لیگامان صلیبی خلفی با لیگامان طرفی خارجی هم جهت است که وظیفه ی آن حرکات ساق رو به عقب را محدود می کند.
پارگی رباط های صلیبی زانو چیست؟
رباط صلیبی معمولا در حین ورزش و یا حین حرکات چرخشی زانو و آسیب هایی که به صورت ناگهانی و شک هایی که به زانو وارد می شود، یا ضربهی شدید به زانو و پرش زانو اتفاق می افتد همین امر در فرد سبب آسیب و پارگی رباط صلیبی در فرد می شود.
فیبر های کلاژنی که در رباط های صلیبی وجود دارد می تواند نیروهای کششی را تحمل کند. در صورتی که این نیروی کششی بیش از حد به لیگامان ها فشار وارد کند، آن رباط ها دچار پارگی می شوند.
میزان آسیب و پارگی رباط های صلیبی به سه درجه تقسیم می شود:
- درجه یک: که پارگی در این درجه بسیار خفیف است و بی ثباتی در مفصل زانو وجود ندارد.
- درجه دوم: پارگی فیبر های کلاژن در حد متوسط است و بی ثباتی در مفصل زانو مشاهده می شود.
- درجه سوم: در این درجه پارگی کامل صورت می گیرد و مفصل به صورت کامل ثبات خود را از دست می دهد. که پارگی کامل رباط صلیبی سبب درد های زانو و کاهش تعادل بیمار و حجم عضلات زانو می شود.
انواع رباط های صلیبی
رباط صلیبی قدامی (ACL)
وظیفه رباط صلیبی قدامی، کنترل و هدایت حرکت و چرخش درشت نی و استخوان ساق پا به سمت جلو می باشد. که این رباط در مرکزی ترین قسمت زانو قرار گرفته است.
رباط صلیبی خلفی (PCL)
وظیفه رباط صلیبی خلفی، کنترل و هدایت حرکت به سمت عقب در زانو و ساق پا می باشد. که در ناحیه مرکزی زانو قرار گرفته است.
درمان پارگی رباط های صلیبی
برای درمان پارگی رباط ها باید به میزان و شدت آسیب هایی که به آن ها حین ورزش و یا کشیدگی و شک رخ می دهد، دقت کرد.
اگر میزان آسیب های وارده به رباط های صلیبی در حد کشیدگی ساده باشد، برای درمان آن ابتدا باید از روش هایی نظیر، استراحت، Brace، یخ زدایی ، فیزیوتراپی و بازتوانی ، تقویت عضلات اطراف مفصل زانو، تقویت عضله 4 سر زانو استفاده کرد.
ولی در مواقعی ممکن است، پارگی رباط های صلیبی در افراد به صورت کامل باشد و فرد دچار ناپایداری زانو شود و در اصطلاح زانوهایش خالی کند. خالي کردن زانو ميتواند به خاطر آسيب ديدگي رباطها (مانند رباط صليبي قدامي زانو)، آرتروز، جابهجايي کشکک زانو و يا پارگي منیسک باشد. برای درمان این نوع پارگی باید اقدامات اساسی تری را برای بیمار انجام داد. مخصوصا اگر فرد آسیب دیده جوان و ورزشکار باشد و بخواهد دوباره بعد از درمان به ورزش خود بازگردد.
ارتوکین
یکی دیگر از روش های درمانی جدید ارتوکین می باشد که در آن عوامل ضد التهابی از خون بیمار خارج، دستکاری شده و سپس به محل های دارای درد تزریق می شود. این درمان برای افرادی مناسب است که می خواهند به شیوه ای حداقل تهاجمی و سریق و بدون عمل جراحی درمان شوند است.
آرتروسکوپی
برای درمان پارگی رباط صلیبی در یک فرد جوان و ورزشکار باید از روش آرتروسکوپی مفصل زانو که شامل تعویض قطعات شل شده غضروف می باشد، استفاده کرد.
در واقع پزشکان برای بازسازی ACL در رباط صلیبی از روش آرتروسکوپی استفاده می کنند.
از آرتروسکوپی برای درمان آسیب دیدگی هایی نظیر:
- آسیب دیدگیهای مفصل
- مشکلات و عارضههای کشکک زانو
- منیسک و رباط
- مشکلات ناشی از ساییدگی و پارگی استفاده می شود.
اتوگرافت
در این روش از بافت های اضافی خود بیمار، یا بافتهایی که قدرت بازسازی خودشان را دارند، که بهترین و رایج ترین انتخاب جهت بازسازی بخصوص در جوانان است، استفاده می شود.
۳ گزینه اصلی برای استفاده از بافت اتوگرافت وجود دارد که
عبارتند از:
تاندون پاتلا بیمار:
تاندون پاتلا یک سوم میانی تاندون همسترینگ می باشد. دو انتهای تاندون پاتلا استخوانی است. به همین دلیل بعد از عمل جراحی، ترمیم آن بسیار سریع تر انجام می شود. بازسازی ACL با اتوگرافت تاندون پاتلا، بهترین انتخاب برای ورزشکاران حرفه ای و بیماران جوان است.
تاندون همسترینگ:
گرافت تاندون همسترینگ برای بیمارانی که فعالیت کمتری نسبت به افراد فعال و ورزش کار دارند مناسب می باشد. در این گرافت تاندون های گراسیلیس و سمی تندینیوس دولایه یا سه لایه شده و سپس به عنوان گرافت استفاده می شوند.
تاندون چهار سر ران:
یک سوم میانی تاندون چهار سر ران، در اتوگرافت تاندون چهار سر ران استفاده می شود. از این گرافت تاندون چهار سر ران در تعداد کمی از بیماران استفاده می شود.
آلوگرافت
از روش های دیگری که می توان برای بازسازی رباط های صلیبی استفاده کرد، آلوگرافت می باشد. که در این روش از بافت های اهدایی جسد یا بیمارانی که دچار مرگ مغزی شده اند، استفاده می شود.
مزایای استفاده از بافت آلوگرافت
- کاهش تعداد و زمان و طول برش های جراحی می باشد.
عوارض استفاده از بافت آلوگرافت
- خطر انتقال برخی از بیماری های عفونی و همچنین شانس بیشتر پارگی مجدد رباط های صلیبی می باشد.
علائم آسیب رباط های صلیبی زانو
علائم و نشانه هایی که ناشی از آسیب رباط های صلیبی زانو می شود، عبارتند از:
- ناپایداری و بی ثباتی زانو.
- حساس شدن زانو به لمس آن.
- درد های ناگهانی و یا شدید زانو.
- اختلال در راه رفتن و ایستادن فرد (عدم تعادل).
- تورم و التهاب در زانو.
- صدا دادن زانو (تق تق یا قژقژ).
- کبودی و تغییر رنگ پوست زانو.
بهترین دکتر و متخصص ارتوپد در غرب تهران
دکتر مجید قربان زاده متخصص ارتوپد است مطب ایشان واقع در غرب تهران در منطقه مرزداران است. ایشان با معاینه تخصصی فرد و زمانی که برای مراجعه کنندگان خود می گذارد، بسیار کمک وافری به دوره درمان خواهد کرد. برای دریافت نوبت و مراجعه به مطب ایشان می توانید به وبسایت رسمی دکتر مجید قربان زاده مراجعه کرده، و از طریق شماره تماس های موجود در سایت می توانید به صورت آنلاین اقدام به دریافت نوبت دهی کنید. و در زمان معین به مطب ایشان مراجعه فرمایید.
———————————————————–
راه های ارتباطی با دکتر مجید قربان زاده
پیج اینستاگرام دکتر مجید قربان زاده
کانال آپارات دکتر مجید قربان زاده
کانال نماشا دکتر مجید قربان زاده
———————————————————–
بدون دیدگاه