نکروز زانو چیست

نکروز زانو چیست

نکروز زانو چیست

نکروز زانو چیست

به طور کلی بیماری نکروز زانو یکی از بیماری های  بسیار دردناک است که به دلیل اختلال در جریان خون برای استخوان های زانو به وجود می اید.

این اختلال باعث مرگ میشود و به مرگ استخوانی زانو منجر می شود. همچنین باعث آسیب ستون فقرات  به مفصل زانو میشود و نهایتا منجر به اتفاقات درد ناک مفصل زانو می گردد این بیماری در خانم ها و افراد مسن به شدت دیده می شود. نکروز در یک زانو رخ می‌دهد و معمولاً کندیل داخلی فمور را درگیر می نماید.

دلیل به وجود آمدن نکروز زانو

نکروز زانو چیست

نکروز زانو چیست

دلیل اصلی به وجود آمدن این بیماری هنوز مشخص نیست اما فاکتورهایی می‌تواند در افزایش آن کمک کند. آسیب‌ های نکروز و سابقه جراحی و خارج سازی منیسک یعنی خارج کردن ریشه خلفی، مینیسک داخلی، آسیب های تروماتیک زانو، پوکی استخوان

علائم

اولین نشانه این بیماری درد ناگهانی در قسمت زانو است. این درد هنگام تحمل وزن بالا رفتن از پله و در زمان شب بیش تر از روز رخ می دهد و شدت آن افزایش پیدا می‌کند. در نمونه و محدود به محل ضایعه از علائم دیگری عبارتند از :

حساسیت زانو و اطراف آن به لمس

تورم زانو

کاهش محدودیت حرکت

مفصل زانو به دنبال درد و ..

این بیماری ممکن است  چندین ماه طول می‌کشد و تشخیص زود هنگام بیماری بسیار حائز اهمیت است. در برخی از مطالعات دیده می‌شود که تشخیص و درمان زود هنگام نتایج بسیار خوبی در درمان آن دارد.

نکروز بی‌دلیل زانو معمولاً با درد در قسمت داخلی یکی از زانو ها به وجود می آید. درد به صورت ناگهانی شروع می‌شود و در هنگام شب و در زمان تحت فشار قرار گرفتن زانو بدتر  میشود. برخی اوقات درد ناشی از نکروز زانو شبیه درد پارگی مینیسک است. این درد ثانویه با درد هایی به صورت تدریجی به وجود می‌آید.

مطالعه بیشتر  بهترین متخصص ارتوپدی

معمولا درد قسمت داخلی زانو به وجود می‌آید و در قسمت بیرونی درد ایجاد نمی‌شود فردی که دچار نکروز ثانویه است در سایر مفاصل بدن از جمله ران دچار درد می شود؛ زیرا این اختلالات تعداد زیادی از مفاصل بدن را درگیر می‌کند در صورتی که یک روز پس از عمل جراحی این درد به وجود بیاید باعث درد در قسمت داخلی زانو می‌شود و به طور ناگهانی ۶ تا ۸ هفته پس از جراحی نیز به وجود می آید.

تشخیص نکروز زانو

نکروز زانو چیست

نکروز زانو چیست

رادیوگرافی

رادیوگرافی در نماهای ایپی و لاترال زانو دیده می‌شود در مراحل پیشرفته بیماری تغییرات استخوانی در عکس های رادیوگرافی قابل مشاهده است و روند آن دیده می شود.

ام آر آی

ام ار ای یکی از بهترین روش ها برای تشخیص نکروز زانو است و معمولا بعد از رادیوگرافی انجام می‌گیرد تغییرات در مرحله ابتدایی در ام ار ای قابل مشاهده می باشد.

درمان نکروز زانو

نکروز زانو چیست

نکروز زانو چیست

درمان نکروز زانو بستگی به مرحله بیمار و اندازه درگیری استخوان دارد در مراحل ابتدایی این بیماری به گونه ای که وسعت درگیری بسیار کم باشد درمان غیر جراحی صورت می گیرد.

درمان غیر جراحی شامل دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی است که باعث کاهش درد و التهابات می‌شود استفاده از عصا باعث می‌شود زانو وزن کم تری را تحمل کنند و درنتیجه روند رو به تخریب آن کاهش پیدا کند و همین صورت گیرد تمرین های ورزشی به منظور تقویت عضلات ران و افزایش حرکات زانو مفید هستند.

همچنین ورزش در آب به جهت کاهش فشار بر روی مفصل توصیه می‌شود. کاهش فعالیت های مثل بالا رفتن از پله می تواند به درمان کمک کند. دارو های بیس فسفونات با مهار استئوکلاست مانع  از دست دادن حجم توده استخوان می شود تحقیقات نشان می‌دهد که این داروها به کاهش کلپس مفصل در بیماران کمک می کند و در نتیجه جراحی و تعویض مفصل زانو را به تعویق می‌اندازد.

مطالعه بیشتر  آیا آب قلم و پای مرغ غضروف ساز است

درمانهای غیر جراحی در نکروز زانو

نکروز زانو چیست

نکروز زانو چیست

در صورتی که سطح درگیری زیاد باشد یا درمان با درمان های غیر جراحی بهبود نیابد جراحی توصیه می‌شود درمان های جراحی شامل موارد زیر می گردد

تعویض مفصل یک طرفه زانو

در مواردی که یک درد کوچک و محدود ندیده باشد می توان از این روش استفاده کرد در این روش بر قسمت آسیب دیده در یک کارد را بر می دارد و با استفاده از یک پروتز جنس فلزی و پلاستیک فشرده آن را جایگزین می‌کنند.

تعویض مفصل کامل زانو

در مواردی که درگیری فراتر از این کندیل باشد و نیاز به تعویض کامل در زانو باشد از این روش استفاده می کنند.

استئوتومی فوقانی یا دیستال فمور

در مواردی که  استئوتومی باعث ایجاد پای پرانتزی و یا والگوس که هم پای ضربدری شود. از این روش برای اصلاح زاویه اندام تحتانی استفاده می کنند.به طور کلی زانو بزرگ ترین و قوی ترین مفصل را در کل بدن .

این استخوان از انتهای قسمت تحتانی استخوان ران تا  بالای استخوان ساق و کشکک تشکیل می‌شود انتهای این سه استخوان دردی که با هم تناقض تماس دارند با استفاده از یک میله مفصلی پوشانده می شود.

همچنین ماده لغزنده و اساسی از استخوان محافظت می کند و آن را قادر می‌کند در حین حرکت دادن به راحتی برای یکدیگر سر بخورند.

انواع نکروز زانو

نکروز زانو چیست

نکروز زانو چیست

نکروز به طور کلی به سه دسته تقسیم می شود که به شرح زیر است:

درد شدید و  بی‌دلیل زانو شایع ‌ترین نوع نکروزان است و در زنان بالای ۶۰ سال به صورت رایج پیدا می‌شو.د این اختلال معمولاً فقط در یکی از آن ها دیده می‌شود پزشکان عقیده دارند به علت شکستگی های کوچک در استخوان های ضعیف زانو به وجود امده است.

مطالعه بیشتر  آسیب های زانو در بیماران زانو شناور

این شکستگی و باعث تجمع مایع در مغز استخوان می‌شود و این ترتیب از سابیدن استخوان ها به همجلوگیری می‌شود. درد زانو ثانویه در زنان زیر ۴۵ سال هم دیده می‌شود و هر زانوی  آن ها را درگیر می‌کند این نکروز به علت سایر بیماری ‌های مثل کم‌خونی و لوپوس است و به دلیل زیاد شدن گلبول های قرمز به وجود می‌آید.

این اختلال در افرادی که از کورتیکواستروئید ها استفاده کرده اند یا مقدار بسیار زیادی مشروبات الکلی خورده‌اند به وجود می‌آید. یک روز پس از جراحی آرتروسکوپی درد بسیار زیاد است و در افرادی به وجود می‌آید که به منظور ترمیم و جراحی مینیسک غضروف بین استخوان زانو قرار داشته اند. تحت عمل جراحی قرار گرفتند و البته این یک اتفاق نادر است.

پیوند استخوان

پیوند استخوان یکی از روش ‌های درمانی برای بهبود و نکروز زانو می باشد در این روش پزشکی اقدام به تخلیه کامل استخوان مرده می کند و از بافت سالم و استخوان در سایر نقاط بدن به منظور جایگزین کردن بافت مورد استفاده می کند.  پیوند استخوان باعث محافظت از بافت ضعیف استخوان‌ ها می‌شود.

جراحی رفع فشار

فشار ساده ترین و رایج ترین نوع روش های درمان در این رابطه است که در آن پزشک استفاده یک به یک یا چند سوراخ در روی زانو از میزان فشار داخلی استخوان کمک می‌کند. با این روش درمانی باعث تسکین درد و تحریک فرآیند آن می‌شود.

فیزیوتراپی نکروز زانو

یکی از روش‌ های غی رجراحی که بسیار مثمرثمر هم هست فیزیوتراپی می باشد و باعث تسکین درد و جلوگیری از آسیب های استخوانی می‌شود .

اما نمی‌تواند به طور کلی تمام آسیب‌ها را از بین می‌برد متخصص فیزیوتراپی در جلسه اول به ارزیابی ‌های لازم می پردازد و میزان توانایی حرکت زانو را بررسی می‌کند و طبق آن حرکت های لازم را به فرد تجویز می کند.

استفاده از کمپرس یخ یک روش بسیار سودمند در کاهش درد های بعد از فیزیوتراپی می باشد که البته استفاده از کمپرس گرم هم می تواند تسکین دهنده باشد.

———————————————————–

راه های ارتباطی با دکتر مجید قربان زاده

پیج اینستاگرام دکتر مجید قربان زاده

کانال آپارات دکتر مجید قربان زاده

کانال نماشا دکتر مجید قربان زاده

———————————————————–

10 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *