تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی به معنای سوراخ هایی است که اعصاب از آن قسمت ها خارج می شوند. این مجراهای ارسال اعصاب ممکن است بنا به دلایلی تنگ باشند. که تنگ شدن این کانالها باعث ایجاد فشار بر روی عصب می شود. که در نتیجه آن میتواند باعث ایجاد درد و بی حسی نیز گردد.
خوشبختانه امروز وجود پزشکان ارتوپد متخصص مانند دکتر مجید قربانزاده باعث شده است. تا امکان درمان به بهترین شکل ممکن وجود داشته باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره با ما همراه باشید.
تنگی کانال نخاعی چیست؟
بروز آسیب در هر یک از اندام های حرکتی محدودیت های بسیار زیادی را برای افراد به همراه داشته و برخی از این عوارض با درد و آسیب های جانبی همراه است.
یکی از مشکلاتی که ممکن است افراد در سنین مختلف با آن مواجه شوند تنگی کانال نخاعی می باشد که معمولاً بسیاری از آسیب ها و فشارهای مربوط به ناحیه کمر و ستون مهره ها به این واسطه رخ می دهد.
تنگ شدن فضای قرارگیری نخاع و فشار دیسک ها و تمامی مهره ها به نخاع می تواند منجر به بروز دردهای پیوسته و غیرقابل تحمل شود که قطعاً در این شرایط باید روند درمان انجام پذیرد تا نخاعی که در بین مهره ها محبوس شده در فضای مناسب گنجانده شود.
معمولاً علائم اصلی تنگی کانال نخاع با مشکلاتی مانند خواب رفتن پا و بخش های مختلف بدن نمایان میشود البته بی حسی و احساس ضعف در دست ها و مچ پا نیز از عوارض شایع تنگی کانال نخاعی بوده و معمولا پزشکان پس از خواب رفتن و یا سوزن شدن و یا بی حسی کف دست ها و پاها و یا ران و باسن سعی دارند وضعیت قرارگیری نخاع در کانال مربوطه را بررسی کرده تا اگر اختلالی در این بخش وجود دارد هر چه سریع تر برطرف شود.
البته باید بدانید که عوارض تنگی کانال نخاعی آنقدر زیاد است و حتی محدودیت های به وجود آمده آنقدر فراوان هستند که فرد نمی تواند زندگی عادی داشته باشد و برای انجام کوچک ترین فعالیت ها و تحرک دردهای بسیار را زیادی را تجربه می کند.
لازم است بدانید که ناحیه کمر، ستون فقرات و کانال نخاعی از مهمترین اندام های حرکتی به شمار می آیند و هر گونه اختلال حتی در حد خفیف و کوچک محدودیت های زیادی به همراه دارد.
پس از آنکه پزشک با معاینات مختلف تشخیص می دهد که شخصی با تنگی کانال نخاعی مواجه است بهترین روند درمان را انجام داده تا از آسیب های بیشتر و دردهای مکرر محفوظ بمانند.
انواع تنگی کانال نخاعی
در لیست زیر چند نمونه از انواع این بیماری بیان شده است:
- تنگی کانال نخاعی مرکزی: افرادی که دچار تنگی کانال نخاعی مرکزی هستند. بعد از مدت زمان کوتاهی ایستادن یا راه رفتن، به شدت احساس خستگی در پاها می کنند. و همیشه باید چند دقیقه استراحت نمایند تا بتوانند به راه خود ادامه بدهند.
- تنگی کانال مرکزی محیطی: افرادی که دچار تنگی کانال مرکزی محیطی هستند در این افراد درجه های متفاوتی از لنگش هنگام راه رفتن مشاهده می شود.
- تنگی کانال مرکزی بینمهرهای: افرادی که دچار تنگی کانال نخاعی بین مهره میباشند. در این افراد دردهای بسیار شدید و احساس تیر کشیدن در بخش تحتانی مشاهده می گردد. و همچنین وجود لنگش های متناوب نیز در این افراد وجود دارد.
چه مواردی باعث جاده تنگی کانال نخاعی می گردد؟
- افزایش سن یکی از موارد مهمی است که باعث بروز تنگی کانال نخاعی میشود. چون به مرور زمان با ساییده شدن مهره، قاب ستون فقرات از حالت طبیعی خارج شده. و در نتیجه بزرگتر شدن فاست ها باعث می شود تا تنگی کانال نخاعی رخ دهد.
- شرایط و کار افراد و نوع فعالیت هایی که به صورت روزانه انجام می شود. تاثیر بسیار زیادی در تنگی کانال نخاعی دارد. مخصوصاً کسانی که شغل های سنگین و سختی را انجام میدهند. و به گونهای مجبور هستند تا دفعات زیادی خم و راست شوند و یا وزنه های سنگینی را حمل کنند. بیشتر در معرض ابتلا به تنگی کانال نخاعی قرار دارند.
- عوامل وراثتی و یا بیماریهای مادرزادی جزو مواردی هستند. که میتوانند باعث بروز چنین موردی گردند و در نهایت بیماریهای روماتیسمی نیز یکی از مواردی است. که احتمال بروز کانال تنگی نخاعی را افزایش می دهند.
تشخیص تنگی کانال نخاعی
- نخستین مرحله در تشخیص تنگی کانال نخاعی بیمار، مشاهده وضعیت فرد می باشد. که معمولاً پزشکان متخصص و حرفه ای مانند دکتر قربانزاده در مرحله اول می توانند این موارد را تشخیص دهند. که در واقع افرادی که دچار این بیماری هستند بیشتر دچار لنگش می شوند.از علائم دیگر می توان به سوزش، خواب رفتگی و گزگز کردن بخش تحتانی اشاره کرد.
- در مرحله دوم دریافت نوار عصبی و عضلانی و انجام آزمایشها. و تصویر برداری های مختلف برای تشخیص دقیق محل مشکل و شدت بیماری می باشد
عوارض ناشی از تنگی کانال نخاعی
امروز تمامی افراد بروز تنگی کانال نخاعی را با درد بسیار زیاد در قسمت های مختلف کمر همراه دانسته و محدودیت های شدید حرکتی را انکار نمی کنند، اما باید بدانید که اگر شخصی با تنگی کانال نخاعی مواجه باشد درد در ناحیه کمر را به صورت پیوسته احساس کرده و ضعف و بی حسی در سایر اندام ها به قدری است که ممکن است حتی در انجام فعالیت های روزانه نیز با مشکل مواجه شود.
این دردها با حالتی مانند گزگز و یا پرش عضلات در ناحیه پاها مشاهده میشود و تنها متخصصانی که در زمینه مغز و اعصاب فعالیت دارند می توانند به این عارضه رسیدگی کنند.
اما اگر تمامی افراد آگاهی خود را نسبت به عوارض تنگی کانال افزایش دهند با مشاهده علائم اولیه خیلی سریع به دنبال روش های درمانی هستند زیرا عدم درمان این عارضه آسیب های جبران ناپذیری را به نخاع وارد کرده و ممکن است با گذر از زمان طلایی دیگر نتیجه مناسب از درمان تنگی کانال حاصل نگردد.
در موارد بسیار شدید زمانی که تنگی کانال نخاعی اتفاق می افتد علاوه بر محدودیت های حرکتی در ناحیه کمر، گردن، دست ها و پاها نیز ممکن است اختلال در عملکرد سایر ارگان های حیاتی مانند مثانه و روده ها را نیز مشاهده نمایید، البته این افراد به دلیل فشارهای مضاعف به نخاع ممکن است احساس فوری به دفع ادرار داشته و در مواردی بی اختیاری ادراری و یا مشکل در عملکرد سیستم گوارشی را در حد بسیار شدید تجربه می کنند.
گاها مشاهده میشود که قرار گرفتن نخاع در موقعیت نامناسب به مرور زمان ممکن است منجر به فلج شدن افراد شده و شاید نیاز باشد که برای انتقال شخص از ویلچر و سایر وسایل استفاده نمایند.
تمامی پزشکان به محض بررسی نخاع و اطمینان از تنگی کانال نخاعی سعی دارند تا این رشته های بسیار حساس را از فشار خارج کرده تا بی حسی موقتی و یا فلج دائمی را از سلامت شخص دور کنند.
در هر صورت محدودیت ها و آسیب هایی که بر اثر بروز تنگی کانال نخاعی رخ می دهد آنقدر شدید و غیرقابل تحمل هستند که فرد نمی تواند به سادگی از کنار آنها عبور کند، معمولاً با وجود تنگی کانال نخاع احساس فشار بسیار زیادی بر روی کمر احساس میشود.
حتی اگر بخش بسیار کوچک و محدودی از نخاع در قسمت های مختلف به دام افتاده باشد فرد ضعف و حتی افتادگی در پاها را هنگام راه رفتن تجربه می کند این ضعف عضلانی اختلالات زیادی در عملکرد افراد به همراه آورده و حتی ممکن است هنگام راه رفتن و فعالیت های ساده آسیب ها و مشکلات مختلف را تجربه کنند.
تنگی کانال نخاعی بر سایر بخش های بدن مانند سیاتیک نیز اثرگذار است و منجر به بروز دردهای طاقت فرسا در ناحیه پا میشود، باید علائم تنگی کانال نخاعی را شناخته تا مواجهه با این عارضه خیلی سریع و دقیق بتوانید تحت نظر متخصصان آسیب پیش آمده را کنترل و درمان کنید، بی توجهی به این عارضه محدودیت های زیاد و خطرات فراوانی داشته و نباید به سادگی از کنار آن گذر کرد.
درمان تنگی کانال نخاعی
در حالت کلی چهار روش برای درمان این بیماری وجود دارد.
- استفاده کردن از داروهای ضد التهاب میباشد.
- استفاده از فیزیوتراپی و مانی کولاسیون و طب سوزنی
- همچنین در مرحله آخر انجام عمل های جراحی ستون مهره می باشد. لازم به ذکر است که قطعی ترین و بهترین روش انجام عمل جراحی است. به شرطی که این عمل به وسیله پزشکان ارتوپد متخصص و حرفه ای مانند دکتر مجید قربانزاده انجام گردد. چون عملی بسیار حساس و دشوار بوده و کوچک ترین خطایی می تواند. باعث بروز آسیب ها و مشکلات بسیار جدی در بیماران شود.
لازم به ذکر است عمل جراحی در تمام افراد انجام نمیشود. و برای انجام عمل هم باید آزمایشهای خاصی انجام گیرد. و به گونهای پزشک اگر از کسب نتیجه مطمئن باشد در این صورت عمل جراحی انجام می گردد. در برخی مواقع شرایط حاد بیمار و به گونه ای سن بسیار بالا و پایین بودن سن جزو مواردی هستند. که بحث عمل جراحی را تحت تاثیر قرار می دهند.
چون عملی بسیار دشوار و حساس می باشد و باید در افرادی انجام گیرد. که به گونه ای باعث بروز مشکلات بیشتر در فرد نشود و فقط نتیجه دلخواه را در پی داشته باشد. پس تمام بیماران باید در انتخاب پزشک متخصص دقت کنند. و به هیچ عنوان انجام این عمل ها به وسیله پزشکان تازهکار توصیه نمی گردد و ریسک به حساب می آید.
درمان مناسب جهت بهبود تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی یکی از عوارضی است که افراد در صورت مواجهه با آن باید سریعاً اقدامات لازم را جهت کنترل و درمان انجام دهند.
پزشکان طبق بررسی های دقیق میزان عارضه و آسیب در ناحیه نخاع را بررسی کرده و با روش های درمانی متفاوتی می توانند مشکلات جسمانی پیش آمده را درمان کنند، اگر تنگی کانال نخاعی با درد خفیف اتفاق بیفتد نیازی به انجام جراحی پرتهاجم نخواهد بود و تنها با تغییر سبک زندگی پزشک می تواند روند درمان کاربردی را در پیش گرفته و این عارضه را نیز بهبود می بخشند.
پزشکان و متخصصان به تمامی کسانی که در کنار تنگی کانال نخاعی با اضافه وزن مواجه هستند توصیه دارند که حتماً با روش های اصولی و با مراقبت از وضعیت نخاع وزن خود را به حالت طبیعی رسانده و با این شرایط فشار مضاعف از بخش های مختلف کمر برداشته میشود.
از طرف دیگر مصرف برخی از انواع داروهای مسکن مانند استامینوفن، ناپروکسن و غیره می تواند به کاهش التهاب و درد ناشی از تنگی کانال نخاعی کمک کند و تا زمانی که روند بهبود انجام میشود عوارض آن را متحمل نخواهید شد.
زمانی که متخصصان تشخیص می دهند فرد با تنگی کانال نخاعی مواجه است از داروهای ضد التهاب استفاده کرده تا بتوانند در حد زیادی میزان درد را کاهش دهند و این امر باعث میشود روند بهبودی با آسیب و درد کمتری طی شود.
از طرف دیگر متخصصان ضمن درمان تنگی کانال نخاعی استفاده از چندین نوع دمنوش گیاهی را موثر و کاربردی می دانند، به عنوان مثال دمنوش آویشن، شاتره و بومادران برای کاهش میزان درد و التهابات بسیار مناسب هستند.
اگر میزان تنگی کانال نخاعی بسیار محدود باشد و پزشک انجام جراحی را الزامی نداند با انجام فیزیوتراپی و ورزش های مناسب درمان تنگی کانال با کیفیت بهتر پیش می رود و در مدت زمان کوتاه فرد می تواند این عارضه را به طور کامل درمان کند.
داشتن رژیم غذایی مناسب در کنار درمان های موثر به بهبود تنگی کانال نخاعی کمک زیادی می کند، تمامی پزشکان و متخصصانی که در زمینه مغز و اعصاب فعالیت دارند با بروز چنین عارضه ای حذف مواد غذایی مانند گوشت قرمز و غذاهای صنعتی را بسیار موثر دانسته و معتقدند که با این کار روند درمان بهتر و سریع تر طی میشود.
این اصلاحات ساده کمک می کند تنگی کانال نخاعی در حد مطلوب و سریع تر بهبود پیدا کرده و نیازی به انجام فرآیندهای تخصصی و انجام جراحی نخواهید داشت.
نشانه های وجود تنگی کانال نخاعی چیست؟
- ایجاد درد در بخش کمر
- شروع شدن درد همراه با سوزش از باسن به گونه که تا پشت ران و ساق پا می تواند ادامه داشته باشد.
- خواب رفتگی پاها
- ایجاد حالت سوزش در بخش تحتانی یا همان پاها
- گرفتگی عضلات
- ضعف یا ناتوانی در پاها
- عدم حس در پا
- و…
بهترین دکتر ارتوپد در تهران
وجود پزشکان حرفهای و متخصص در زمینه ارتوپد مانند دکتر مجید قربان زاده باعث شده است. تا امکان تشخیص صحیح و درمان آن به راحتی امکان پذیر شود. در واقع وجود این بیماری و تاثیرات آن در ستون فقرات بسیار جدی بوده. و تمام افراد مسن و ورزشکارانی که به این مورد دچار هستند باید به وسیله پزشکان متخصص درمان گردند. وهرچه سریعتر این مشکل تشخیص داده شود در این حالت احتمال درمان افزایش پیدا میکند.
اگر شما هم جزو افرادی هستید که دردهای خفیف و موارد مشابه با موارد یاد شده را مشاهده می کنید. در این حالت باید خیلی سریع به دکتر مراجعه نمایید. چون با پیشگیری و درمان به موقع می تواند عوارض آن را به حداقل رساند. مهمترین موردی که در این میان وجود دارد داشتن سبک زندگی مناسب و همچنین مراجعه به پزشک متخصص می باشد. در این حالت تا حد زیادی میتواند از بروز مشکلات بسیار جدی دیگر پیشگیری کرد.
———————————————————–
راه های ارتباطی با دکتر مجید قربان زاده
پیج اینستاگرام دکتر مجید قربان زاده
کانال آپارات دکتر مجید قربان زاده
کانال نماشا دکتر مجید قربان زاده
———————————————————–
سلام
برای گرفتگی کانال نخاع شدید جز ء جراحی راه درمان دیگه ای هم وجود دارد ؟
سلام
کسی که دچار تنگی کانال نخاعی مادر زادی هستش و دیسک کمر هم داره چه راهه در مانی بهش پیشنهاد می کنید ؟