
پی آر پی prp
دسترسی سریع
پی آر پی prp
در این مقاله قصـد داریم در رابطـه با روش درمانی پی آر پی prp صحبت کنیم. سـوالاتی از قبیل پی آر پی چیست؟ در چه زمینه های درمـانی استفاده خواهد شد؟ آیا این روش درمانی برای فرد بیمارعوارض دارد یا خیر؟ درصد قطعی درمان به وسیله پی آرپی چقدر است؟ برای برخی از افراد به وجود خواهد آمد. ما در این مقاله میخواهیم به صورت کلی در رابطه با این موضوع و پاسخ به این سوالات برای شما همراهـان گرامی صحبت کنیم .
پی آر پی چه نوع روش درمانی است؟
این روش درمانی مخفف Platelet Rich Plasma یا سرم غنیشده از پلاکـت میباشد و اساس کاربرد این تکنیک استفاده از تــوان بیولوژیک بدن برای ترمیم خود در پاسخ به آسیبها میباشد. پلاکتها حاوی مواد رشدی و ترمیمکننده فراوان میباشند و تزریق مقــدار غنیشده از آن (که با استفاده از پی آر پی به 5 برابر نرمال میرسد) میتواند موجب افزایش تعداد سلولها و ترمیم بافت صدمه دیده خصوصاً در غضـروف و لیگامانها شود. به همین دلیل پی آر پی یکی از کاربردهای اثباتشده و اساسی آن در آرتروز زانو و مچ پا، صــدمات منیسک و رباطهــای زانو، صـدمات تاندونهای شانه و التهابات و دردهای آرنج مانند آرنج تنیسبازان و التهاب فاسیای کف پا ( که بهطور عــامیانه به آن خــار پــاشنه میگویند) میباشد.PRP زانو توسط سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت ایران به عنوان یک روش درمانی موثر تایید شده است.
علم پزشکی به سرعت در حال پیشرفت است. آرام آرام روشهای درمانی تهاجمی، جای خود را به روشهای بسیار کم تهاجمیتر میدهند. پی آر پی یکی از روشهای درمانی کمتهاجمی است که امروزه استفادههای زیادی در سرتا سر دنیا دارد. این روش درمانی که در ایران با نام پلاکت درمــانی نیز شناخته میشود، برای درمان ریزش مو، بهبود رشد موها بعد از کاشت مو، آسیب دیدگـیهای ورزشی و بیماریهای التهابی کاربرد دارد. پی آر پی معمولاً با استفاده از سرنگ و به صورت تزریقی انجام میشود.

پی آر پی prp
مراحل انجام پی آرپی به چه صورت است؟
خون بدن از دو بخش کلی تشکیل شده است:
- همــاتوکـریت: این بخش شامل سلولهای خونـی مانند گلبولهای سفید، قرمز و پلاکتها است.
- پلاسما: بخش زمینهای و مایع خون که شامل آب و مـواد محلول در آن مانند پروتئینها، مواد معـدنی، مواد غذایی و … است.
- برای درمان پی آر پی، ابتدا مقداری خـون از بـازوی شما گرفته میشود. این مقدار تقریباً برابر با خــونی است که بـرای آزمــایش خون در آزمایشگاه از شما دریافت میشود، یعنی حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیلیتر.
- نمونـــهی خـــون شما درون دستگاهـتی به نــام سانتریفیوژ قرار میگیرد. در این دستگاه با چـرخش ســریع و بر اساس نیروی گریز از مــرکز، بخشهای مختلف خون جدا میشوند.
- در نهــایت محلـولـی به دست مـیآیـد که غنـی از پلاکتهای خــونی است. احـتمالاً با نقـش اصلـی پلاکتها که لخته کــردن خــون و جــلوگــیری از خــونــریزی است، آشنـــا هستید. علاوه بر ایــن، پلاکتها نقش بسیار مهمی در فــرآیند بهبــودی و ترمیم آسیبهای بافتی دارند.
- بعد از جداسازی و آمادهسازی محلول PRP، آن را به پوست شما تزریق میکنند. با ورود محلـول به ناحیهی دچــار مشکل، فاکتورهای رشد از پلاکتها آزاد میشوند. این فاکتورها سه عملکرد مهم انجام میدهند:
باعث تحریک تشکیل کلاژن میشوند. پروتئین کلاژن به نوعی سیمان بافتهای شما است.
استفادههای پی آر پی
پلاکت درمانی یا PRP استفادههای بسیاری دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم:
- رشد مو
- بهبود وضعیت پوستی
- کاهش التهاب: در برخی از بیماریهای مزمن مانند استئوآرتریت، التهابهایی در مفاصل ایجاد میشود. تزریق پی آر پی برای کاهـش این التهابات استفاده میشود.
- استفادههای دیگر پلاکت درمانی برای ترمیم بافتها و تسریع بهبودی آسیبها است. این شیوهی درمــانی برای آسیب دیدگیهــای تاندون، رباط و عضلات کاربرد دارد.
آماده شدن برای درمان پی آر پی
- دو روز پیش از درمان مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید تا بدن و پوست شما کاملاً پرآب و هیدراته شود.
- یک یا دو هفته پیش از دریافت درمان، چربی کمتری بخورید و میزان مصرف کافئین را نیز کاهش دهید.
- اگر دارو یا مکملی مصرف میکنید، حتماً راجع به مصـرف آنها پیش از PRP با پزشک مشورت کنید. برخی از مکــملها باعث افزایش خطر کبودی میشوند و نباید ۲ تا ۳ هفته پیش از درمان مصرف کنید.
عوارض جانبی PRP
چون در درمان پی آر پی از پلاکتهای خودتان استفاده میشود، معمولاً شاهد بروز عوارض جانبی نیستیم. مواردی نظیر ایجـاد حساسیت، درد یا خونریزی در محلهای تزریق از عوارض محتمل این درمان هستند که البته نادر اند. بیشتر افرادی که PRP انجام میدهند، میتوانند بلافاصله بعد از درمان، به انجام کارهای روزمرهی خود مشغول شوند.
چه کسانی نباید پی آر پی دریافت کنند؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، حتماً پیش از دریافت پی آر پی، تمامی بیماریها و داروهایی که مصرف میکنید را به پزشـک معـالـج اطلاع دهید. اگر دچار بیماریهای زیر هستید، ممکن است این درمان برای شما مناسب نباشد:
- سرطان
- بیماریهای مزمن کبد
- بیماریهای مزمن پوستی
- تعداد کم پلاکتهای خونی
- بیماریهای تیروئیدی
موارد ممنوعیت استفاده از پی آر پی
- عفونت فعال در محل تزریق
- اختلالات پلاکت و انعقادی
- اختلالات ایمنی خصوصاً کانسر
- کمخونی شدید
استراحت بعد از پی آر پی زانو و مراقبت بعد از پی آرپی زانو
- بهتر است بین 24 تا 72 ساعت بعد از پی آرپی زانو استراحت کنید و وزن گذاری نداشته باشد.
- تا ۲۴ ساعت بعد از PRP زانو استحمام نکنید.
- انجام فیزیوتراپی بلافاصله بعد از PRP و خصوصا پی آرپی زانو موجب کاهش درد بعد از این پروسه سالم و معجزه گـر می شود . البته یکی از مراقبت های اصلی بعد از پی ار پی زانو ماساژ یخ بعد از prp زانو می باشد که باید هر ۸ ساعت تکرار شود.
- بهتر است روز بعد از پی ار پی از مسکن استقاده نکنید و اگر درد دارید از استامینافن یا استامینافن کدئین استفاده کنید.
در تجربیات ما ترکیب پی ار پی زانو و طب سوزنی و لیزر درمانی در کنار ورزش بهترین درمان غیر جراحی بیماری های زانو و خصوصا آرتروز زانو می باشد.
کاربرد پی آر پی
شایعترین بیماریهایی که پی آر پی در آنها کاربرد دارد، عبارتاند از:
- آرتروز درجه 1 تا 3
- منیسک زانو در پارگی درجه 2 و 3
- پارگی رباط صلیبی زانو مانند A.C.L بهصورت ناکامل PRP زانو بسیار درمان پذیر است.
- درمان درد زانو جوانان یا کندرومالاسی با تزریق پی آر پی در زانو
- درمان تاندونیت های شانه و دردهای مزمن شان
- آرنج تنیس بازان مقاوم به درمان
- همچنین پی آر پی در درمان خار پاشنه هم موثر است
اطلاعات تکمیلی در مورد پی آر پی زانو
یکی از مهمترین اندام های حرکتی برای هر شخص ناحیه زانوها می باشد که هر گونه آسیب کوچک و بزرگ در این بخش می تواند اختلال بسیار زیادی را در زندگی افراد به وجود آورد.
معمولاً آسیب به مفاصل و غضروف ها و بخش های استخوانی منجر به محدودیت های جدی شده و تمامی افراد به دلیل درد و آسیب زیادی که به این واسطه تجربه می کنند به دنبال راه های درمان مناسب هستند و سعی دارند هر چه سریع تر بهبودی کامل را به دست آورند.
اما باید بدانید که پی آر پی زانو یکی از روش های نوین برای کاهش میزان دردهای مفصلی بوده و می تواند هرگونه آسیب را خیلی سریع درمان کند.
پزشکان و متخصصان برای انجام پی آر پی زانو از پلاسمای غنی استفاده می کنند که از خون دریافت شده و برای تزریق با بدن شخص سازگاری کامل خواهد داشت.
معمولاً پزشکان برای بیثباتی مفاصل، پیچ خوردگی ها و کشیدگی ها و حتی پارگی های ربات صلیبی و یا دردهای مزمن زانو از این روش استفاده می کنند.
باید بدانید که وضعیت جسمانی و آمادگی افراد برای تزریق پی آر پی اهمیت چندانی ندارد و اگر شخص پذیرایی چنین درمانی باشد متخصصان این فرآیند را انجام داده تا سلامت افراد را حفظ کنند.
مسئله قابل توجه این است که تزریق پی آر پی به بهبود سریع مفاصل زانو کمک زیادی می کند و اگر بعد از تزریق مصرف داروهای تجویزی و مراقبت های گفته شده را با جزئیات کامل انجام دهید همواره سلامت شما حفظ شده و بهترین نتیجه را از پی آر پی زانو دریافت خواهید کرد.
مسئله قابل توجهی که باید بدانید این است که افزایش وزن و تحرک محدود عاملی جدی و مخرب بر سلامت زانوها بوده و پزشکان معتقدند که در چنین شرایطی پی آر پی تنها راه چاره برای درمان آسیب های ناحیه زانو می باشد و به افراد توصیه می کنند که در کنار تزریق حتما وزن خود را کاهش داده و در صورت نیاز از فیزیوتراپی استفاده کنند.
شاید این سوال برای شما به وجود آید که فرآیندهای درمانی مانند پی آر پی ممکن است هزینه های زیادی را برای بیماران به همراه آورد.
این مسئله تا حدودی صحت دارد زیرا چنین روش های درمانی نوین با کمترین میزان عوارض انجام شده و در کوتاه ترین مدت بهترین نتیجه را با ماندگاری زیاد دریافت خواهید کرد.
اما از آنجایی که پی آر پی زانو یکی از درمان های پرطرفدار می باشد بسیاری از مراکز درمانی ضمن همکاری با مراکز بیمه هزینه ها را تا حدودی کاهش داده و مراجعین می توانند با پرداخت بخشی از هزینه ها از این روش های درمانی نوین بهترین بهره وری را داشته باشند.
توجه داشته باشید که پی آر پی ممکن است در تعداد جلسات مختلف برای هر شخص انجام شود و این فرایند تنها بستگی به میزان آسیب خواهد داشت.
پزشکان این شرایط را تا زمانی ادامه می دهند که شخص نتیجه مطلوب و مناسب را از پی آر پی زانو دریافت کرده و همواره می توانند از صحت و سلامت زانو و اندام های حرکتی خود مطمئن باشند.
.
پی آر پی چیست – پی آر پی مو چیست – عوارض پی آر پی مو – عوارض پی آر پی صور
دکتر مجید قربان زاده جراح و متخصص استخوان، مفاصل و ستون فقرات (ارتوپد)
خرید کیت پی آر پی – عوارض پی ار پی – آیا پی آر پی سرطان زاست – هزینه پی آر پی
———————————————————–
راه های ارتباطی با دکتر مجید قربان زاده
پیج اینستاگرام دکتر مجید قربان زاده
کانال آپارات دکتر مجید قربان زاده
کانال نماشا دکتر مجید قربان زاده
———————————————————–
بدون دیدگاه