دردهای لگنی

علت پدیدار شدن دردهای لگنی دردهای لگنی از آن دسته آسیب‌ هایی است که همه افراد ممکن است در سنین مختلف و با جنسیت‌ های متفاوت تجربه کنند، درد لگن اغلب به بیماری‌ های زنانه نسبت داده میشود اما این عارضه ممکن است برای آقایان هم اتفاق بیفتد. مهمترین علت درد در ناحیه لگن مربوط […]

دردهای لگنی

علت پدیدار شدن دردهای لگنی

دردهای لگنی از آن دسته آسیب‌ هایی است که همه افراد ممکن است در سنین مختلف و با جنسیت‌ های متفاوت تجربه کنند، درد لگن اغلب به بیماری‌ های زنانه نسبت داده میشود اما این عارضه ممکن است برای آقایان هم اتفاق بیفتد.

مهمترین علت درد در ناحیه لگن مربوط به عفونت‌ هایی میشود که در قسمت‌ های استخوانی و دیگر اندام‌ های داخلی اتفاق می‌‌‌ افتد، زمانی که آسیب‌ ها و بیماری‌ های لگنی اتفاق می‌ افتد همراه با درد بسیار زیاد پدیدار شده و افراد نسبت به این مسئله خیلی زود آگاه میشوند.

اما اغلب متخصصان معتقدند که اگر بانوان با دردهای لگنی مواجه شوند ممکن است بر اثر اختلالات رحمی مانند حاملگی خارج از رحم باشد، البته سقط جنین، فرایند تخمک گذاری، دردهای مربوط به قاعدگی و حتی اختلالات تخمدان نیز به دردهای شدید لگنی ختم میشود.

اما این دردها در مواردی جدی و خطرناک هستند اگر متخصصان متوجه شوند که درد لگن در اثر ابتلا به سرطان رحم، آندومتریوز، فیبروم و سرطان دهانه رحم اتفاق افتاده است شرایط کمی متفاوت خواهد شد و ممکن است افراد با دردسر زیادی مواجه شوند.

اما دسته دیگری از دردهای لگنی در بین آقایان و بانوان مشترک است، اغلب متخصصان معتقدند که این بیماری می‌ تواند مربوط به مشکلات عصبی و اختلالات روده‌ ای باشد، از طرف دیگر شکستگی لگن یا ضربات شدیدی که به این محدوده وارد میشود باعث پدیدار شدن دردهای شدید و لحظه‌ ای یا دردهای مزمن خواهد شد.

متخصصان معتقدند که عفونت کلیه و سنگ کیله و اختلال در عملکرد مثانه هم می‌ تواند به دردهای لگنی ختم شود.

بسیاری از افراد در سنین میانسالی دردهای لگنی را تجربه می‌ کنند، اما به خاطر داشته باشید که این مسئله عموماً نشات گرفته از بیماری‌ های داخلی می باشد.

مطالعه بیشتر  جراحی تعویض مفصل زانو در افراد دیابتی

آرتروز، آسیب دیدگی مفاصل و ضعف شدید در غضروف‌ ها و ماهیچه‌ ها عاملی برای اختلال در عملکرد لگن خواهد بود که البته با درد زیاد و محدودیت‌ های حرکتی پدیدار میشود.

علائم بیماری و دردهای لگنی

علائم بیماری و دردهای لگنی
علائم بیماری و دردهای لگنی

لگن بخش مهمی از بدن به شمار می‌ آید و هرگونه اختلال در وضعیت و سلامت آن منجر به پدیدار شدن درد و محدودیت‌ های حرکتی میشود، اما از مهمترین آسیب‌ های مربوط به لگن می‌ توان به دردی اشاره کرد که ممکن است مربوط به آسیب‌ های داخلی باشد، اما متخصصان این مسئله را با علائمی همراه دانسته که مهمترین آنها را در این مطلب برایتان خواهیم گفت.

اگر درد لگن با علائمی همچون گرفتگی عضلات همراه باشد و یا یبوست و اسهال شدید را تجربه می‌ کنید قطعاً خطرناک است و نیاز به بررسی دارد.

عموماً دردهای لگنی ممکن است بعد از مقاربت اتفاق افتاده و به مرور زمان شاهد درد در ناحیه ران یا کشاله ران خواهید بود، متخصصان تب و لرز را در کنار دردهای لگنی مسئله مهمی دانسته که به هیچ عنوان ساده از کنار آن عبور نخواهند کرد.

همواره این نکته را به یاد داشته باشید که اگر هنگام پدیدار شدن دردهای لگنی هر لحظه شدت آن بیشتر میشود و هنگام تحرک، راه رفتن و یا بالا رفتن از پله این دردها آنقدر شدت پیدا می‌ کند که فرد را از حرکت باز می‌ دارند مسئله بسیار خطرناک است و ممکن است آسیب‌ های مفصلی، استخوانی و حتی ماهیچه‌ ای اتفاق افتاده باشد.

این نکته را فراموش نکنید که گاهاً بیماری‌ های مربوط به سایر اندام‌ های مجاور در لگن هم می‌ تواند باعث درد در این محدوده شود، پس مهم است که حتماً به پزشک مراجعه کرده تا علت این دردها خیلی دقیق و جزئی پیدا شود.

تشخیص علت درد لگن

تشخیص علت درد لگن
تشخیص علت درد لگن

اگر با درد لگن مواجه هستید و به پزشکان مربوطه مراجعه کنید متخصصان با سایر روش‌ های تشخیصی سعی در بررسی علت آسیب دارند، در اولین قدم معاینات فیزیکی انجام شده و پزشک از مراجعین می‌ خواهد که تمامی حالات خود را حتی محل درد را به آنها نشان دهند، در این شرایط متخصصان تا حدودی متوجه علت آسیب خواهند شد.

مطالعه بیشتر  آرتروز زانو

اما اگر بخواهند بخش‌ های داخلی را دقیق‌ تر بررسی کنند نیاز است که آزمایش خون و آزمایش ادرار انجام شود و از نتیجه به دست آمده فاکتورهای ضروری ارزیابی شده و پزشک از وضعیت بیمار مطلع خواهد شد.

روش دیگر برای تشخیص آسیب‌ ها و بیماری‌ های لگنی عکسبرداری به واسطه اشعه ایکس است، متخصصان همچنین می‌ توانند بافت‌ های استخوانی لگن را به این واسطه رصد کرده و هرگونه اختلال هر چند جزئی نمایان می‌ گردد.

اگر آسیب دیده‌ های لگنی مربوط به بخش‌ های استخوانی نباشد نیاز است که پزشک با انجام ام آر آی بافت‌ های نرم‌ تر را نیز بررسی کند، به واسطه ام آر آی تصویربرداری دقیقی از بافت‌ ها، عضلات، تاندون‌ ها، رباط ها و ماهیچه‌ ها انجام میشود و در کنار دریافت تصاویر دقیق تشخیصی بی‌ نقص و بدون خطا اعمال می‌ گردد.

در مواردی متخصصان به واسطه سونوگرافی و سی تی اسکن از لگن می‌ توانند علت آسیب را پیدا کنند، اما برای بانوان در مواردی هیستروسکوپی و یا لاپاراسکوپی برای تشخیص بیماری‌ های زمینه‌ ای انجام می‌ پذیرد.

درمان درد لگن

درمان درد لگن
درمان درد لگن

گاهی اوقات افراد در پی ضربات شدیدی که متحمل میشوند و یا انجام فعالیت‌ های سنگین دردی را در ناحیه لگن تجربه می‌ کنند که اغلب به واسطه استراحت بیشتر بهبود پیدا می‌ کند، اما این دردها اگر هنگام راه رفتن تشدید شوند عملاً انجام هرگونه فعالیت ساده برای افراد غیر ممکن میشود و نشانه‌ ای از اختلال و بیماری‌ های جدی‌ تر است.

اما افراد باید بعد از دردی که در لگن حس میشود مدت زمان استراحت خود را بیشتر کرده و انجام هرگونه فعالیت‌ های ورزشی را متوقف کنند، پس از آن با مراجعه به پزشک می‌ توانند شرایط درمان را در پیش گرفته و پیش از گسترش آسیب از تشدید اختلال پیش آمده جلوگیری نمایید.

مطالعه بیشتر  بهترین دکتر تعویض مفصل زانو

در چنین شرایطی متخصصان استراحت کردن را برای افراد الزامی دانسته و مصرف دارو در کنار آن برای تسکین درد لگن مناسب است، بانوان می‌ توانند از ایبوپروفن، استامینوفن و ناپروکسن استفاده کرده و مهم است که این داروها را حتماً طبق تجویز پزشک مصرف نمایند.

همچنین متخصصان ماساژ درمانی و ریلکسیشن را برای دسته‌ ای از بیماران مناسب می‌ دانند، با این کار دردهای لگنی کاهش پیدا کرده و با کمتر شدن درد عضلات عصب‌ های گرفتار نیز رها میشوند.

گرما درمانی و سرما درمانی تکنیک دیگری برای کاهش دردهای مزمن است، اگر عضلات لگنی با کشیدگی، پیچ خوردگی یا خون مردگی مواجه باشند بافت‌ هایی که دچار خونریزی میشوند ملتهب و دردناک شده و به واسطه گرما و سرما درمانی می‌ توان به بهبود سریع تر این آسیب کمک کرد.

به یاد داشته باشید که بر اساس شدت آسیب پزشک مدت زمان مشخصی را برای شما تعیین کرده و نحوه انجام گرما یا سرما درمانی را به شما توضیح خواهند داد.

گاهی اوقات آسیب دیدگی و درد پیش آمده در ناحیه لگن آنقدر زیاد است که متخصصان انجام فیزیوتراپی را برای بهبود دامنه حرکتی الزامی می‌ دانند، با انجام فیزیوتراپی انعطاف و عملکرد بهتر عضلات را شاهد بوده و حتی در کنار آن لیزر درمانی هم روش مناسب و مورد تایید پزشکان است.

بر اساس آسیب پیش آمده و مسئله‌ ای که منجر به درد لگن شده است متخصصان استفاده از لوازم کمکی را مناسب دانسته و مطابق با وضعیت افراد عصا یا واکر را برای آنها در نظر می‌ گیرند.

کمتر کردن فشار وارد بر ناحیه لگن منجر به بهبود سریع‌ تر میشود و دردهای پیش آمده خیلی زود فروکش می‌ کند، از طرف دیگر متخصصان برای درمان دردهای لگنی تزریق به داخل مفاصل را مناسب می دانند.

تصویر دکتر مجید قربانزاده

دکتر مجید قربانزاده

جراح و متخصص استخوان و مفاصل و ستون فقرات (ارتوپد)
جراحی زانو و لگن، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی
عضو انجمن ارتوپدی آمریکا
دارای بورد تخصصی و عضو انجمن جراحان ارتوپدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *