تعویض مفصل زانو در سالمندان

سن مناسب تعویض مفصل زانو در سالمندان یکی از آسیب های شایع که با افزایش سن درصد قابل توجهی از افراد با آن مواجه می شوند آسیب دیدگی یا از بین رفتن مفصل زانو است. مفصل زانو یکی از حساس ترین و پرکاربردترین مفاصل بدن به شمار می آید. ممکن است در اثر آسیب دیدگی […]

تعویض مفصل زانو در سالمندان

سن مناسب تعویض مفصل زانو در سالمندان

یکی از آسیب های شایع که با افزایش سن درصد قابل توجهی از افراد با آن مواجه می شوند آسیب دیدگی یا از بین رفتن مفصل زانو است.

مفصل زانو یکی از حساس ترین و پرکاربردترین مفاصل بدن به شمار می آید.

ممکن است در اثر آسیب دیدگی و مشکلات پیش آمده برای این مفصل نظر متخصصان برای درمان آن تعویض و انجام جراحی مفصل باشد.

بیماری های خاصی مانند آرتروز بنا به شرایط مختلف به ویژه افزایش سن اتفاق می افتد.

معمولاً خانم ها در سنین ۴۵ تا ۵۰ سالگی و آقایان در سنین ۵۵ تا ۶۰ سالگی با علائم اولیه آرتروز مواجه می شوند.

در اکثر مواقع اگر آسیب دیدگی با شدت بسیار بالا اتفاق بیفتد، از نظر متخصصان تنها راه درمان و رفع مشکل انجام جراحی تعویض مفصل زانو است که این اقدام در سالمندان به کاهش درد و بازیابی توان و دامنه حرکتی مفصل کمک می کند.

سالمندان بعد از انجام این جراحی می توانند به تنهایی فعالیت های شخصی خود را انجام داده و با این تکنیک درمانی متوجه کاهش وابستگی به دیگران خواهند شد.

سوال اینجاست که افراد در چه سنی و در چه شرایطی می توانند جراحی مفصل زانو را انجام دهند.

این تکنیک درمانی مختص افراد سالمند است مگر اینکه افراد در سنین جوانی بر اثر حوادث یا مشکلات مختلفی نیاز به این تکنیک درمانی داشته باشند.

در حقیقت تعویض مفصل زانو و استفاده از پروتز‌های مصنوعی برای بیمارانی کاربرد دارد که سن و سال آنها در دوره میانسالی قرار دارد و متخصصان با این روش به سلامت جسمی و تحرک آسان تر افراد کمک می کنند.

نکته قابل توجه در مورد تعویض مفصل زانو با جراحی این است که پزشکان برای افراد محدوده سنی خاصی را در نظر می گیرند معمولاً این روش برای افراد جوان تر و کسانی که دارای سن بالاتر ۷۰ سال هستند نیز انجام نمی شود.

مطالعه بیشتر  آرتروسکوپی

پزشک شرایط سنی افراد و روند بهبود و و نقاهت بعد از جراحی را در نظر گرفته و با توجه به بررسی های تکمیلی متوجه می شوند که هر فرد در چه زمان و چه سنی باید این جراحی را انجام دهد.

شاید این مسئله برای شما نیز مطرح شود که افراد سالمند با وجود چنین مشکلاتی در زانو می توانند جراحی تعویض مفصل را انجام دهد یا خیر؟

زمانی که ساییدگی در مفصل زانو اتفاق می افتد نزدیک شدن استخوان‌ ها به یکدیگر باعث کاهش دامنه حرکتی شده و درد زیادی به همراه دارد.

افراد سالمند با وجود این آسیب انجام فعالیت های روزمره مانند بالا رفتن از پله را غیر ممکن دانسته و متحمل درد شدیدی در ناحیه زانو می شوند.

اگر افراد میانسال و کسانی که بالای ۶۰ سال سن دارند با درد ناشی از سایدگی زانو، رماتیسم، تخریب مفاصل و آرتروز زانو مواجه باشند می توانند در این محدوده سنی با نظر متخصصان برای انجام جراحی تعویض مفصل زانو اقدام کنند.

نحوه انجام جراحی تعویض مفصل زانو برای سالمندان

نحوه انجام جراحی تعویض مفصل زانو برای سالمندان
نحوه انجام جراحی تعویض مفصل زانو برای سالمندان

بسیاری از افراد با افزایش سن شرایط جسمانی متفاوتی را تجربه می کنند.

هر چه سن افراد بالاتر می رود آسیب های جسمانی بیشتر و وسیع تر شده و البته نگرانی افراد برای تکنیک های درمانی خاص مانند جراحی نیز بیشتر می شود.

کسانی که با آسیب دیدگی مفصل زانو مواجه هستند اگر با نظر پزشک موظف به انجام جراحی باشند این نگرانی وجود دارد که آیا بهبودی بعد از عمل به درستی اتفاق می افتد یا اینکه هنگام جراحی چه فرایندهایی توسط پزشک انجام می شود.

در این مطلب در مورد نحوه انجام عمل تعویض مفصل زانو در سالمندان بیشتر و مفصل تر صحبت خواهیم کرد.

همچنین مراحل انجام جراحی تعویض مفصل زانو را به ترتیب برایتان خواهیم گفت تا در این مورد اطلاعات بیشتری کسب نمایید.

بیهوشی اولین قدم در انجام جراحی تعویض مفصل زانو است، مهم نظر و تشخیص پزشک است که برای جراحی بیهوشی عمومی انجام شود یا بی حسی موضعی.

مطالعه بیشتر  درمان های دارویی برای تعویض مفصل زانو

بعد از این مرحله پزشک شکاف کوچکی در ناحیه زانو ایجاد می کند تا به نواحی داخلی و استخوان های ناحیه مفصل دسترسی پیدا کنند.

در این مرحله متخصصان تمامی نواحی آسیب دیده را بررسی کرده و به واسطه ابزارهای مخصوص اقدام به حذف غضروف تخریب شده می کنند.

متخصصان پیش از شروع جراحی با توجه به میزان آسیب ها از پروتز یا ایمپلنت های مخصوص استفاده می کنند که یک جایگزین مناسب برای مفصل آسیب دیده زانو است.

ایمپلنت ها اجزای فلزی و پلاستیکی دارند که در این مرحله توسط ماده ای به نام سیمان استخوانی به استخوان ران و ساق پا متصل می شود.

در این مورد ممکن است پزشکان با در نظر گرفتن شرایط بیمار از روش تثبیت بیولوژیک استفاده کنند و اتصال بین استخوان با مفصل مصنوعی نیز با این تکنیک انجام می شود.

در پایان جراحی متخصصان شکاف ایجاد شده را به واسطه بخیه دوخته و دوره نقاهت بعد از جراحی از همان لحظه آغاز می شود.

آیا نتیجه عمل تعویض مفصل زانو در سالمندان دائمی است؟

برخی افراد با افزایش سن و بعد از مواجهه با تخریب مفصل زانو با سوالات و مشکلات زیادی مواجه می شوند.

اگر در این مورد پزشک تعویض مفصل زانو و انجام جراحی را راه حل مناسب بداند این سوال ایجاد می شود که آیا این تکنیک درمانی اثر دائمی دارد و افراد می توانند بدون محدودیت فعالیت های روزانه خود را انجام دهند یا خیر.

به طور متوسط میزان ماندگاری هر پروتز جایگزین مفصل زانو ۲۰ سال در نظر گرفته می شود، البته این تایم برای بیمارانی است که در شرایط کاملاً مساعد برای جراحی و درمان اقدام کرده باشند.

اگر به دنبال نتیجه دائمی و طولانی مدت از تعویض مفصل زانو هستید مهم است که در ابتدای درمان به پزشکان برتر و با تجربه مراجعه کنید.

همچنین مهم است که فیزیوتراپی های لازم را پیش از جراحی جهت تقویت عضلات انجام داده و با این تکنیک از جراحی تعویض مفصل زانو به نتایج خوبی خواهید رسید.

مطالعه بیشتر  شکستگی لگن

متخصصان برتر و با تجربه از تکنیک های جراحی مدرن استفاده می کنند و با توجه به دانش و مهارتی که دارند این جراحی را با دقت و ظرافت بسیار زیادی انجام خواهند داد.

در مورد ماندگاری و نتیجه جراحی تعویض مفصل زانو نوع پروتز و شرکت سازنده آن نیز نقش مهمی دارد.

اگر تمایل دارید که بعد از تعویض مفصل زانو بیشترین میزان ماندگاری را از این روش درمانی دریافت کنید مراقبت های دوره نقاهت را جدی دانسته و اقداماتی مانند فیزیوتراپی و نرمش را به طور مرتب انجام دهید.

به یاد داشته باشید که مفصل جایگزین به هیچ عنوان مقاومت مفصل طبیعی زانو ندارد.

حتی اگر این تکنیک درمانی را انجام می دهید باید همیشه از سلامت پروتز محافظت کرده و هنگام نشستن برخاستن و سایر فعالیت ها به زانو فشاری وارد نکنید.

عوارض تعویض مفصل زانو در سالمندان

عوارض تعویض مفصل زانو در سالمندان
عوارض تعویض مفصل زانو در سالمندان

افزایش سن شرایطی را در بدن ایجاد می کند که روند بازسازی بافت ها حتی بعد از انجام جراحی به کندی پیش رفته و این افراد ممکن است با عوارض و مشکلات سایر تکنیک های درمانی مواجه شوند.

متخصصان بعد از جراحی تعویض مفصل زانو در مورد عفونت های جزئی در محل برش به سالمندان هشدارهای لازم را خواهند داد.

به همین دلیل توصیه می کنند که با مصرف به موقع آنتی بیوتیک ها و رعایت بهداشت از ایجاد این عارضه جلوگیری نمایند.

فراموش نکنید که اگر میزان عفونت ها شدت پیدا کند و عفونت های عمیق در ناحیه مفصل اتفاق بیفتد ممکن است برای بهبود اوضاع نیاز به جراحی مجدد داشته باشید.

یکی از عوارض مهم تعویض مفصل زانو وجود لخته خون در محل جراحی است.

معمولاً این عارضه برای همه گروه های سنی خطرناک است اما افراد سالمند باید نسبت به این عارضه هوشیارتر باشند و تحت نظر پزشک قرار بگیرند.

از دیگر عوارض شایع جراحی تعویض مفصل زانو باید به آسیب دیدگی عروق و اعصاب اطراف محل جراحی اشاره کرد.

ممکن است دررفتگی و شل شدن پروتز شرایط بیماران را رو به وخامت برده و نیاز به عمل مجدد برای ترمیم مفصل داشته باشند.

تصویر دکتر مجید قربانزاده

دکتر مجید قربانزاده

جراح و متخصص استخوان و مفاصل و ستون فقرات (ارتوپد)
جراحی زانو و لگن، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی
عضو انجمن ارتوپدی آمریکا
دارای بورد تخصصی و عضو انجمن جراحان ارتوپدی

4 پاسخ

    1. سلام همراه محترم، بله، پروتزها هم عمر مفیدی دارن، ولی معمولاً بین ۱۵ تا ۲۰ سال یا حتی بیشتر دوام میارن، مخصوصاً اگه درست استفاده بشه و اضافه‌وزن یا فعالیت‌های سنگین نداشته باشید.

    1. سلام همراه محترم، درسته که دوره نقاهت یه مقدار زمان بر می باشد، ولی امروزه با فیزیوتراپی درست، اکثر بیمارا یکی دو روز بعد از عمل می‌تونن با واکر راه برن. با دارو و مراقبت هم دردش کنترل میشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *