آرتروسکوپی مفصل لگن چیست؟
آرتروسکوپی لگن نوعی عمل جراحی کم تهاجم است و پزشکان به این واسطه می توانند بدون ایجاد برش در سطح پوست و ماهیچه ها بخش های مختلف مفصل لگن را مشاهده کرده و می توانند به راحتی وضعیت بافت های نرم این محدوده را ارزیابی کنند.
به طور کلی آرتروسکوپی در شمار فرایندهای درمانی قرار می گیرد که برای تشخیص و درمان طیف وسیعی از مشکلات مفصلی کاربرد دارد، در روند انجام آرتروسکوپی لگن از دستگاه هایی استفاده میشود که از یک عدسی بسیار قوی با منبع نور مناسب تشکیل میشود و البته یک دوربینی در این دستگاه وجود دارد که ضمن تصویربرداری از بخش های مختلف پزشک را از وضعیت مفاصل آگاه می کند.
زمانی که آرتروسکوپی لگن انجام میشود متخصصان می توانند تصاویر دریافتی از مفصل لگن را بر روی یک مانیتور مشاهده کرده و تمامی آسیب های موجود در این محدوده را ارزیابی می کنند.
چه زمانی آرتروسکوپی مفصل لگن انجام می شود؟
آسیب دیدگی مفصل لگن محدودیت های حرکتی زیادی را برای افراد به همراه دارد، هر چند که این اختلالات با درد زیاد همراه بوده و مشکلات حرکتی وسیع را در پی دارد.
اما برای افرادی که از سنین میانسالی عبور می کنند تعویض مفصل لگن بهترین راه حل برای رفع اختلال پیش آمده است اما برای افراد جوان تر که نیازی به تعویض مفصل لگن ندارند آرتروسکوپی فرایندی کاربردی تر بوده و به این واسطه متخصصان می توانند هر نوع آسیب یا ناهنجاری را ارزیابی کنند و بهترین شیوه درمانی را در پیش می گیرند.
آرتروسکوپی برای کسانی مناسب است که به تشخیص پزشک دچار گیر افتادگی لگن میشوند، در چنین شرایطی اگر استخوان ها آسیب دیده باشند پزشک می تواند به واسطه آرتروسکوپی تغییراتی را بر بخش های آسیب دیده اعمال کند، اما اگر افراد به طور مرتب با صدا دادن مفاصل مواجه باشند و این ساییدگی مربوط به تاندوم ها باشد و مفاصل در قسمت های خاصی بیرون زده باشند می توان به واسطه آرتروسکوپی وضعیت آنها را اصلاح کرد.
اگر پارگی در حلقه غضروفی که حفره لگن را احاطه می کند اتفاق افتاده باشد مشکلات زیادی برای سیستم حرکتی افراد به وجود می آید اما به واسطه آرتروسکوپی قابل درمان است، اگر به تشخیص پزشک بیماران با خارهای استخوانی مواجه باشند یا عفونت مفصل لگن اتفاق افتاده باشند متخصصان می توانند با آرتروسکوپی اصلاحات لازم را در این بخش حساس انجام دهند.
وضعیت لگن و سیستم حرکتی افراد با پارگی تاندوم ها به خطر افتاده و ممکن است سینوویت که باعث التهاب در پوشش مفصل میشود برای افراد تا حد زیادی دردسر آفرین باشد، با تمام این تفاسیر برای تمامی مشکلات پیش آمده آرتروسکوپی کاربرد شایانی داشته و متخصصان می توانند از این روش تخصصی جهت بهبود وضعیت بیماران استفاده کنند.
مهمترین مزایای آرتروسکوپی مفصل لگن
زمانی که صحبت از آرتروسکوپی میشود افراد به دنبال مزایا و معایب این روش هستند، از نظر متخصصان مزایای آرتروسکوپی بسیار زیاد است و اگر این شیوه درمانی برای افراد در نظر گرفته شود قطعاً به نتایج مناسب ختم میشود و بهبود آسیب ها و بیماری ها را خیلی زود تجربه می کنند.
از مهمترین مزایای آرتروسکوپی می توان به برش های بسیار کم و محدود در سطح بدن اشاره کرد، همین مسئله باعث میشود تا بیماران به هیچ عنوان در روند درمان درد نکشیده و مشکلاتی از جمله خونریزی، عفونت و التهاب در محل برش را تجربه نمی کنند.
اما باید بدانید که به واسطه انجام آرتروسکوپی کمترین میزان آسیب به عضلات، رباط ها و بافت های مجاور اعمال می گردد، این روش در شمار عمل های کم خطر قرار می گیرد و به همین دلیل است که اکثر متخصصان برای بهبود آسیب های مربوط به مفصل لگن جراحی آرتروسکوپی را مناسب تر می دانند.
همه کسانی که آرتروسکوپی را انجام داده اند بهبود سریع تری را نسبت به دیگر بیماران که تحت درمان با روش های متفاوت بوده اند تجربه کرده و معتقدند که به هیچ عنوان جایی از این زخم های کوچک در سطح بدن باقی نمی ماند.
از طرفی برای انجام جراحی هیپ یا آرتروسکوپی مفصل لگن نیازی به بستری شدن در مراکز درمانی نداشته و دوره نقاهت آن بسیار کوتاه و نهایتاً چند روز است.
جراحی آرتروسکوپی چگونه انجام می شود؟
مهمترین نکته ای که در مورد جراحی آرتروسکوپی باید بدانید این است که این عمل در شمار روش های درمانی سرپایی قرار می گیرد و بیماران اگر وضعیت جسمانی متعادلی داشته باشند در همان روز ترخیص شده و به خانه باز می گردند.
اما گاهی نیاز است که بیماران تحت مراقبت بیشتر قرار گرفته و چند روز بعد از جراحی را در بیمارستان بستری می مانند.
اما اولین قدم برای انجام جراحی آرتروسکوپی آمادگی هایی است که پزشکان مهمترین بخش جراحی دانسته و نیاز است که بررسی کنند که آیا بیماران به داروهای بیهوشی حساسیت یا آلرژی نشان می دهند یا خیر.
اما گاهی اوقات به تشخیص پزشک بجای بیهوشی، بی حسی از طریق تزریق به نخاع انجام میشود اما در ۹۰ درصد مواقع آرتروسکوپی های لگنی نیاز به بیهوشی عمومی دارند.
برای انجام جراحی آرتروسکوپی لگن نیاز است که بدن بیماران در یک پوزیشن مناسب قرار بگیرد تا پزشک به راحتی به فضای باریک بین مفصل لگن دسترسی داشته باشد، با این کار احتمال آسیب رسیدن به عروق خونی، اعصاب مجاور و بافت ها تا حد چشمگیر کاهش پیدا می کند.
برای آغاز جراحی متخصصان دو یا سه برش کوچک به اندازه یک سانتی متر را بر مفصل اعمال کرده تا بتوانند دستگاه های مورد نیاز را به بخش آسیب دیده انتقال دهند، در این مرحله محلولی کاملاً استریل بر پایه آب به مفصل تزریق میشود تا با فشار جریان مایع مفصل باز نگه داشته شود و از چسبیدن آن به یکدیگر جلوگیری می کنند.
در این مرحله متخصصان به دقت وضعیت بافت ها و مفاصل آسیب دیده را ارزیابی کرده و اگر نیاز باشد فعالیت های ترمیمی در همین محدوده اعمال می گردد.
پس از اتمام جراحی بخیه های جذبی یا سطحی بر قسمت برش خورده پوست اعمال میشود و عمل اتمام می یابد.
دوره نقاهت بعد از عمل آرتروسکوپی مفصل
اگر بعد از جراحی موفقیت آمیز آرتروسکوپی مفصل لگن مراقبت هایی که پزشکان به شما توصیه می کنند را مو به مو انجام دهید قطعاً از این شیوه درمانی بهترین نتایج را به دست خواهید آورد و در سلامت کامل می توانید به روال طبیعی زندگی ادامه دهید.
گاهی اوقات افراد بعد از چند هفته ممکن است همچنان دردهای خفیف را در ناحیه لگن تجربه کنند وجود این دردها حتی تا چهار ماه بعد از جراحی کاملاً طبیعی است، اما این عارضه زمانی خطرناک است که با دردهای شدید اتفاق افتاده و محدودیت های حرکتی را به وجود می آورد، در چنین شرایطی باید برای بررسی به پزشک مراجعه کنید.
بعد از آرتروسکوپی مفصل لگن یا هیپ ممکن است افراد نیاز به داروی مسکن داشته باشند، در هر صورت تعویض مفصل لگن مسئله ای است که باید بعد از جراحی با دقت زیاد از آن مراقبت کنید و در صورت نیاز از مسکن های تجویزی توسط پزشک استفاده نمایید.
اگر به واسطه عمل آرتروسکوپی تنها اصلاحاتی بر مفصل اعمال شده باشد می توانید نهایتاً دو هفته بعد از جراحی به طور عادی راه رفتن را آغاز کنید اما اگر تعویض مفصل لگن انجام شده باشد ممکن است حتی 3 تا ۶ ماه بعد از جراحی نیاز به استراحت داشته باشید و باید انجام فعالیت های طبیعی و راه رفتن را با احتیاط بیشتری آغاز کنید.
به هر حال فرقی نمی کند که چه نوع عملی در ناحیه لگن انجام شده باشد اگر عمل به درستی پیش رفته باشد و دوره نقاهت را به سلامت سپری کرده باشید بعد از ۶ ماه وضعیت بدن به حالت قبل برگشته و بدون محدودیت می توانید به راه رفتن ادامه دهید، حتی در این شرایط هیچگونه منعی برای ورزش کردن، پیاده روی و حتی دویدن وجود ندارد.
بدون دیدگاه